Over halvparten har fått svindel e-post

Seks av ti nordmenn er blitt forsøkt lokket av «gode tilbud» fra svindlere som utgir seg for å være kjente bedrifter.

Nettsvindlere blir stadig ivrigere og flinkere til å etterligne populære varemerker. Seks av ti nordmenn har mottatt falsk e-post eller SMS fra noen som utgir seg for å være en kjent bank eller butikkjede, viser en undersøkelse Yougov har gjort for Elkjøp.

– Det er en type svindel som er blitt utrolig vanlig. Kjente bedrifter som Elkjøp, Expert og Ikea har i løpet av det siste året blitt etterlignet for å lokke penger fra godtroende nordmenn, sier høgskolelektor Tom Heine Nätt ved avdeling for informasjonsteknologi ved Høgskolen i Østfold.

Tusenvis av nordmenn har også gitt betalingskort-opplysninger til de som sendte de falske e-postene eller SMS-ene.

Elkjøp ble utnyttet

Elkjøp er et av selskapene som har opplevd at deres varemerke er blitt misbrukt. Siden november i fjor har elektronikkjeden sett en bølge av svindelforsøk. En rekke personer har fått e-post eller SMS med beskjed om at de har vunnet en konkurranse som tilsynelatende er i regi av Elkjøp.

– Gevinstene var blant annet en iPhone 6 og en Samsung-TV på 55 tommer. Det eneste de «heldige vinnerne» trengte å gjøre var å betale fem kroner, sier administrerende direktør Atle Bakke i Elkjøp.

De som gikk med på å taste inn betalingsinformasjon, opplevde at nettleseren gikk i stå, men at ingenting ellers tilsynelatende skjedde. Etter noen uker ble det imidlertid trukket et relativt lite beløp fra kontoen. Etter ytterligere noen uker forsvant litt til. Og sånn fortsatte det.

– Svindlerne er blitt flinkere. Tidligere lignet presentasjonen deres på oss. Nå er den helt lik. De banale skrivefeilene er luket bort, og logoen er nøyaktig lik vår egen. Du må ha på kritiske briller for å se forskjeller. Derfor er de så farlige, sier Bakke.

Falske Facebook-sider

I sommer har svindlere på Facebook utgitt seg for å være Elkjøp, og lokket folk til å oppgi betalingsinformasjon og personalia for å kunne vinne blant annet en iPhone eller varer for 20.000 kroner. Over 3.000 mennesker som har kommentert og delt den falske konkurransen.

– P�� Facebook er det et tydelig tegn på svindel dersom sidene har begrenset med informasjon. Våre sider har bilder, videoer og informasjon mange måneder tilbake i tid. Svindelsider har ofte bare et par poster, sier Bakke.

Biter du på agnet, risikerer du at betalingsinformasjonen din kommer i hendene på folk som ikke bør ha den. Svindlerne kan bruke informasjonen til det de ønsker, nemlig å trekke penger fra kontoen din uten at du legger merke til det.

– Kontakt oss på våre ekte Facebook-sider eller gjennom kundeservice dersom du er i tvil om e-poster eller SMS-er er ekte. Spør heller en gang for mye enn en gang for lite, sier Bakke.